duminică, 20 ianuarie 2013

Karate

                               Karate                        


  Karate-dō (空手道) este o artă marțială japoneză introdusă în Japonia (și ulterior în lume) din Okinawa în 1922. În 
japoneză kara înseamnă gol, te înseamnă mână iar înseamnă cale, rezultatul fiind calea mâinii goale. În karate se utilizează lovituri cu mâinile și picioarele, blocaje, secerări, prize, proiectări fiind un stil extern de luptă.
Originile karate-ului le constituie diferite stiluri de arte marțiale chinezești (kung-fu saugong-fu, respectiv kem-po în pronunțare japoneză), "strămoșul" fiind pokkeck (așa-numitul "box chinezesc" sau "box de templu"), respectiv shaolin quang-fa, practicat de călugarii templului shaolin. Derivate ale acestui sistem de luptă, mai ales așa-numitele "stiluri sudice" (China sudică) au stat la rîndul lor la baza Okinawa-te, a artelor marțiale practicate pe insula Okinawa. Acestea s-au dezvoltat din importante influențe repetate de-a lungul secolelor importate din China, dar și din stiluri de luptă băștinașe. Incă înaintea răspândirii sistemului de luptă Okinawa-te (ulterior kara-te) existau mai multe stiluri, care stau la baza "stilurilor tradiționale" ale karate.
Întemeietorul karatedo-ului modern este considerat Gichin Funakoshi (1868-1957), fondatorul stilului Shotokan. După 1922, când a sosit în Japonia din Okinawa,Funakoshi a făcut cunoscut karate prin mai multe demonstrații și prelegeri. Pentru a crește popularitatea stilului său de luptă (Okinawa-te), l-a denumit în japoneză "karate" (kara-te).


Miscari de karate 

 

Antrenamentul ...pe scurt

·         se intra in dojo, si dupa salut, de obicei se incepe incalzirea (se intra in formatie de lucru sau, daca este destul loc se executa o alergare usoara in jurul salii, plus cateva exercitii de "dezmortire"). Se alearga in jurul salii in SENSUL INVERS ACELOR DE CEASORNIC.
·         in formatie de lucru se trece la incalzirea propriu-zisa: gat, trunchi, membre superioare si inferioare. Desi unii ar trece de acesta etapa in favoarea unor activitati mai interesante, incalzirea este IMPORTANTA si trebuie facuta cu toata seriozitatea. Asa veti avea sanse mai mici sa va alegeti cu intinderi musculare, care sunt extrem de DUREROASE.
·         punctul culminant al incalzirii il reprezinta "sfoara", care se executa de fiecare cat mai bine posibil.
·         urmeaza prima sectiune de "lucru" KIHON.(Tehnicile de baza.)
·         KUMITE este o alta sectiune importanta, care se executa in conditii de maxima siguranta. Pentru centurile "mici" acesta lupta ia forma unor exercitii PRESTABILITE. Ajungem iar la intrebarea "trebuie sa ma bat de la primul antrenament?" care isi gaseste inca o data raspunsul. NU. Si daca instructorul va arunca in lupta de prima zi, gasiti-va alta scoala pana nu e prea tarziu. KUMITE este una dintre cele mai interesante sectiuni din antrenament si ar fi pacat sa ajungeti sa va temeti tocmai de ea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu